first_imgArchDaily Area:  3670 ft² Year Completion year of this architecture project Houses “COPY” Save this picture!© Paul Tierney+ 32 Share Ireland Sub Urban Sub Version / Box UrbanSave this projectSaveSub Urban Sub Version / Box Urban CopyAbout this officeBox UrbanOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDublinHousesIrelandPublished on May 28, 2011Cite: “Sub Urban Sub Version / Box Urban” 28 May 2011. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardDoorsRaynorThermal Sectional Doors – FlexFamily™SinksBradley Corporation USASinks with WashBar Technology – Verge LVQ SeriesExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingStonesCosentinoNon-slip Treatment – Dekton® Grip +Metal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsValflon® Coating in Edmonton Public LibraryWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMineral / Organic PaintsKEIMMineral Paint in Beethoven HausWall / Ceiling LightsEureka LightingCeiling Recessed Lights – OutlineFurnitureFrapontWood Furniture and EquipmentMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs CopyHouses•Dublin, Ireland Photographs:  Paul TierneyText description provided by the architects. Constructed between 2009 and 2010.The building is a 3670 square foot 3 storey replacement dwelling set into the hill side in a low density suburban neighbourhood in Dublin. Segregation between the private and the public realms inform the spatial hierarchy which is the guiding principal to establishing an order for the building. The house has been deigned to contribute to perceived and passive surveillance and is informed by and responds to its context. The building is an investigation of the diagonal relationship of spaces informed by the geometry and aspect of the site and its contribution, by layering of space, to security in the public realm. A truly urban agenda.Save this picture!© Paul TierneyThe form of the house is derived from the site geometry and context. It is placed on a seventy by fity six foot stone plate set below existing ground level. This forms the ground floor finish and external surface to the court yards , A first floor box spans from east to west and sits over a plate which is the ground floor roof set in a diagonal relationship. The box is permeated by structure and two voids which allow light penetrate deep into the plan. The attic is set back from the façade to reflect the elevation treatment of neighboring buildings, all be it in a modern idiom. The ground floor enclosure extends beyond the building lines to the rear and to the front to create a private secure domain on the southern street side of the building on an otherwise under-utilized piece of suburban ground. Passive surveillance is increased by introducing another space between the street and this private domain screened so as to give glimpses of the interior and private external spaces from without; this indicates to the stranger that there is a possibility of being watched while allowing sufficient view to the occupant from the interior to give a sense of security. Save this picture!© Paul TierneyApproach from the street is by way of a hard landscaped court and down steps to a covered space which is enclosed on two sides by timber screens and provided with a roof void. The timber paneling partially opens to allow access to a three storey void forming a lobby which makes a physical connection between spaces at all levels. From there one passes through the ordering wall which runs from the front to the back of the building provided with hinged screens to allow access to storage and utility elements. The internal arrangement of the ground floor is identified as complete open space which can be adapted by sliding screens to make three separate spaces allowing the house to function as required by the occupancy. The sliding screens are stored in a central core element which contains vertical routes for services and a fire place. This element orders the adjoining spaces, runs from ground to roof level and is bounded by a 3 storey light void containing stairs. Save this picture!front elevationThe first floor of the building is segregated into separate cells giving tranquil Northern light and views to Dublin Bay while presenting a more formal front to the building. The opening and closing of screens again provides alternative levels of segregation. This coupled with the second stair case would allow a separate apartment with direct access from the exterior.Save this picture!© Paul TierneyThe second floor opens up again to enable it function as a master suite, or separate apartment. Sliding screens are concealed in storage elements strategically placed to inform the spatial arrangement,. With screens in the open position this level has a direct spatial link across the stair void allowing views to all levels of the building. Access is provided to a roof terrace at the front and rear of the building. Save this picture!© Paul TierneyIn situ concrete forms the floors and enclosing elements which contain reinforced structural columns and beams. This is wrapped externally with a proprietary insulation and rendering system. Further enclosure is provided by high performance thermal and solar reflecting glazing in aluminium frames with open and close to make a direct connection between the internal and external spaces. Roofs are sedum. Internal spaces and the entrance area are defined by the placement of joinery. All spaces are provided with under floor heating, Solar collectors at roof level provide hot water. A heat exchange system is used to provide fresh air to the interior. Save this picture!ground floor planThe client approached the architects with a brief to provide spacious accommodation for a growing family.The design brief was to subvert the existing typically suburban spatial condition, to provide for a building of architectural quality informed by its context and provide flexible accommodation for future needs. The design intent was to accommodate best practice in lifetime design to promote physical, economic and social sustainability in a resilient built form with a robust spatial hierarchy.Project gallerySee allShow lessUp-Side Down Bangkok / Parallel LabArticlesMordecai Mole the Building Thief / Julian HectorArticles Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/137108/sub-urban-sub-version-box-urban Clipboard Year:  Architects: Box Urban Area Area of this architecture project Sub Urban Sub Version / Box Urban ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/137108/sub-urban-sub-version-box-urban Clipboard “COPY” Projects 2010last_img read more

first_imgTop StoriesSC Bench Headed By Justice UU Lalit To Hear Plea Seeking Guidelines To Curb Custodial Violence [Read Order] LIVELAW NEWS NETWORK23 Aug 2020 7:38 AMShare This – xA three-Judge bench of the Supreme Court on Friday directed the Registry to list a PIL seeking guidelines to curb custodial violence before a bench headed by Justice UU Lalit. The petition has been filed by the People’s Charioteer Organization urging the Supreme Court to frame guidelines to prevent custodial torture/ deaths/ rapes, in exercise of its inherent power under Article…Your free access to Live Law has expiredTo read the article, get a premium account.Your Subscription Supports Independent JournalismSubscription starts from ₹ 599+GST (For 6 Months)View PlansPremium account gives you:Unlimited access to Live Law Archives, Weekly/Monthly Digest, Exclusive Notifications, Comments.Reading experience of Ad Free Version, Petition Copies, Judgement/Order Copies.Subscribe NowAlready a subscriber?LoginA three-Judge bench of the Supreme Court on Friday directed the Registry to list a PIL seeking guidelines to curb custodial violence before a bench headed by Justice UU Lalit. The petition has been filed by the People’s Charioteer Organization urging the Supreme Court to frame guidelines to prevent custodial torture/ deaths/ rapes, in exercise of its inherent power under Article 142 of the Constitution, in the interest of justice. Custodial Deaths : What Is The Procedure For Inquiry? The Petitioner-organization, through Advocates Shashwat Anand and Devesh Saxena, has submitted that custodial violence is an acute demonstration of a broken criminal justice system and failure to effectively uphold legal protection against police abuse. The petition has been filed in the wake of custodial deaths of Jeyaraj-Bennix Custodial Deaths case. This incident, the Petitioner submitted, “underlines afresh the urgent need for institutional correctives within the policing system in this country and the acute need for India to enact a strong law to prohibit and prosecute cases of torture and custodial deaths, in fulfilment of its legal obligations, both national and international, to guarantee protection to right to life.” It is submitted that such incidents are a sheer violation of fundamentals rights guaranteed under Article 14 and 21 of the Constitution and there is an imminent need for “institutional correctives”. It is pointed out that despite the fact that cases of custodial torture/deaths/rapes have increased manifolds, none of the recommendation as given by the previous committees or the recommendations given by the various Reports of the Law Commission have been considered or taken seriously by the Central Government. Jeyaraj-Bennix Custodial Deaths: Bring In Law Against Torture, Ratify UN Convention Against Torture; CHRI Urges Centre Therefore, the Petitioner has urged the Court to fill the gaping legal lacunae and ensure an effective and purposeful framework to prevent custodial violence. It has also sought a direction upon the Central Government to form an “Independent Committee” consisting of members from all the relevant departments/ ministries to review the entire legal framework and find pitfalls in the existing legal framework in order to curb the menace of custodial torture/deaths/rapes. The said Committee, the Petitioner has sought, should be monitored by the Supreme Court itself, to ensure that the legislative framework is re-hauled in consonance with the guidelines laid down by the Courts. Click Here To Download Order Read Order Next Storylast_img read more