first_imgArchDaily Broadmoor Residence / David Coleman Architecture Houses General Contractor: Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/902110/broadmoor-residence-david-coleman-architecture Clipboard United States “COPY” “COPY” Architects: David Coleman Architecture Area Area of this architecture project Photographs CopyHouses, Houses Interiors•Seattle, United States Broadmoor Residence / David Coleman ArchitectureSave this projectSaveBroadmoor Residence / David Coleman Architecture Structural Engineer:Gary GillCity:SeattleCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Steve KeatingRecommended ProductsWindowsRodecaAluminium WindowsDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWindowsJansenWindows – Janisol PrimoText description provided by the architects. Our design explores the notion of merging building and landscape. The original house, designed in 1956 by a prominent Seattle architect, is located in the private enclave of Broadmoor. It was conceived as a meandering, one-story structure on a pastoral, ½ acre site. The original plan was rather ambiguous, gesturing toward the landscape but never fully embracing it. A 1970’s remodel further eroded the integrity of the plan, resulting in a muddled house with little coherent spatial integrity.Save this picture!© Steve KeatingOur goal was to clarify the plan, add on where needed to improve livability, merge interior and exterior space where possible, and elevate the feeling-tone of the building. To accomplish that we set in motion a series of interventions that had the effect of better defining access to the house, movement through the house, and the relationship between interior and exterior space. This resulted in a transformation of the whole, elevating the overall quality of the building and landscape, allowing the promise of the original structures and site to be fully realized.Save this picture!© Steve KeatingFrom the street, one ascends the original, meandering stone stair from the sidewalk to a new courtyard, defined by building and stone landscape walls. A portion of this courtyard was excavated 30” deep to create space for a long, low window opening into the lower level yoga room, and to allow construction of a bridge between garden and home. This bridge acts as a threshold, a point-of-arrival, and a clean demarcation between public and private space.The interiors are organized around a gallery on the street side of the building. The rooms have a processional quality, opening to one another and to the great outdoors. Most rooms overlook the meadow, located in the back yard. Oversized lift-slide doors and large planes of glass dissolve the line between inside and out and allow free movement, physically and visually.Save this picture!© Steve KeatingSave this picture!Floor planSave this picture!© Steve KeatingThe plan retains the openness that one expects in a modern home, but also contains a semblance of intimacy that is not expected in such a large, open building. This is accomplished by the insertion of subtle yet effective architectural devices, all lending a more human and approachable scale. Changes in ceiling height, changes in wall and/or flooring material, the insertion of free-standing cabinets, a floor-to-ceiling wall here, a twist and turn in the plan there, all help to create this quality of intimacy.Save this picture!© Steve KeatingThe master suite retains the openness characteristic of the rest of the plan. One enters rather uniquely into a dressing room, complete with vanities, access to the bath, walk-in closet and sleeping chamber. The bath is conceived as a wet room, and contains a free-standing bathtub that opens onto a private courtyard. The sleeping chamber opens on to the meadow.Save this picture!© Steve KeatingThe children’s wing is located in a 2-story suite, the lower level containing a play/art/work space that opens onto the kitchen and side-entry, complete with a laundry/mud room. An open stair ascends to two bedrooms and a bath, all wrapping around a two-story, light-filled atrium overlooking the play room.Save this picture!© Steve KeatingThe material pallet was kept decidedly simple to create a unified ambiance, reduce visual noise, and minimize distraction to the outdoor views. Sapeli windows and doors provide a warm frame for those garden views; complimentary dark wood floors create continuity, warm gray ceramic tile recalls the concrete slabs on the exterior; clean white plaster ceilings and wall partitions help to maintain brightness on the bleakest days; blackened steel hardware and trims provide contrast and visual interest.Save this picture!© Steve KeatingProject gallerySee allShow lessLè Architecture / AedasSelected ProjectsClimate Tile Designed to Catch and Redirect Excess Rainwater From Climate ChangeArchitecture News Share Area:  6058 ft² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Steve Keating+ 23Curated by Fernanda Castro Share New Town Builders, John Korhumel 2015 Year:  Manufacturers: Bocci, Moooi, Quantum Windows & Doors, Subzero/Wolf, Baldwin ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/902110/broadmoor-residence-david-coleman-architecture Clipboard Photographs:  Steve Keating Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeDavid Coleman ArchitectureOfficeFollowProductsWoodGlass#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsSeattleUnited StatesPublished on September 20, 2018Cite: “Broadmoor Residence / David Coleman Architecture” 20 Sep 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCoffee tablesFlexformCoffee Table – GipsyCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemWoodSculptformTimber Battens in Double Bay HouseStonesCosentinoSilestone and Dekton in Villa OmniaBricksNelissenInner Wall Bricks – LückingPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsAir Facade PanelsWoodBlumer LehmannData Processing for Wood ProjectsEducational ApplicationsFastmount®Hidden Panel Fastener at Massey UniversitySealants / ProtectorsTOPCRETMicro-Coating – Baxab®More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more